Friss topikok

Irány az EVA!

Az Egyszerűsített Vállalkozói Adó hatálya alá tartozó vállalkozás indításának, vásárlásának feltételeit ismertetjük. Foglalkozunk az EVAs cégek vásárlásával eladásával is. Követjük a témában megjelenő friss információkat.

HVG foglalkozott a cégbérlés témakörével - Kiskapu az evához vagy adóelkerülés? címmel

2010.05.28. 22:48 Walgoo

Több szakértő is kifejtette véleményét, sőt még a 6 éve indult EVA Klubot -amely komoly vihart kavart adószakértői és APEH körökben - is felemlegették.

Cégbérlés röviden
Az adózott eredményből a cég osztalékot fizet tulajdonosainak, s ebből részesül a főtulajdonos, aki a cégvezetési teendőket és felelősséget is viseli. A céghez csatlakozó tag bármikor eladhatja tulajdonrészét a tulajdonolt üzletrész névértéken, amelyet a cég főtulajdonosával kötött eladási opciós szerződés is garantál számára.

Az adószakértő a tevékenység piaci értéke után fizetendő járulék megfizetésére hívja fel a figyelmet, amivel véleménye szerint a cégbérlési konstrukció nem számol, de elfelejti megemlíteni, hogy az új tb-jogyszabályok az Alkotmánybíróság előtt vannak - nagy valószínűséggel bukásra ítéltetve - és az APEH is kimondta, hogy az EVA-sokra nem vonatkoznak ezen szabályok.

Továbbá a "szakértő"-nek úgy tűnik, hogy valamilyen háttérszerződésről van szó, amelyet nem lehet mindig nyilvánosságra hozni, hiszen a törvény azt mondja ki, hogy szavazati jogot biztosító részesedéssel kell rendelkezni, tehát kell a szavazati jog és a részesedés is.

Itt ismét hibádzik a gondolatmenet, mert a cégbérlő tulajdont, azaz részesedést, ezzel együtt szavazati jogot szerez a cégben és maga a társasági szerződés szabályozza a nyereség szétosztást. Semmilyen külön szerződésre nincs szükség.

Egy biztos, akit érdekel az EVA és a cégbérlés, annak javaslom elolvasni a cikket.

A cikkre érkezett megjegyzések is érdekesek és főleg reálisak!

Véleményetek, kérdéseiteket továbbra is mailen várom!

 

Szólj hozzá!

Címkék: hvg.hu cégbérlés cégadásvétel

A bejegyzés trackback címe:

https://adooptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr192039140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása