Friss topikok

Irány az EVA!

Az Egyszerűsített Vállalkozói Adó hatálya alá tartozó vállalkozás indításának, vásárlásának feltételeit ismertetjük. Foglalkozunk az EVAs cégek vásárlásával eladásával is. Követjük a témában megjelenő friss információkat.

EHO fizetés rémhírnek bizonyult!

2010.12.15. 20:11 Walgoo

A tőzsde forgalma a béka feneke alatt van, semmi érdekességes hírről nem tudott beszámolni a héten a hazai gazdasági sajtó, hát kellett egy rémhír, amiért megveszik az újságot illetve elolvassák a gazdasági portálok oldalait!

Ez a hír lett az EHO-t fizetnek az EVA-sok is!

100.000 vállalkozó tartozik az EVA hatálya alá és csupán 40 Mrd Ft-tal kevesebb adót fizettek idén az első 10 hónapban a közel 1 millió - cégnyilvántartás szerint - rendben működő társas vállalkozás.

Az EVA idén októberig 11,7 Mrd Ft-tal több adót fizetett, mint tavaly, szemben a Társasági adót hatálya alá tartozó cégekkel, amik 83 Mrd Ft-tal kevesebbet adót fizettek be a költségvetésbe.
Szerintem senki sem gondolja komolyan, hogy az adórendszer egyik biztos pillérét az EVA-t akarná a gazdasági kormány leckéztetni.

Feleslegesen riogatják az EVA-sokat.

Zara László eszmefuttatását elfogadom (ami bizonyos nem konform szövegű törvénymódosításokból összeszedhető), de ez bevételi nyilvántartást vezető EVA-s Bt-re 100%, hogy nem vonatkozik. Amit Zara úr próbál levezetni, az a kettős könyvvitelt vezető EVAs cégek akár igaz is lehetne, de nem igaz a bevételi nyilvántartást vezetőkre és az EVAs egyéni vállalkozókra sem. 

Az EVA törvény, mind az Eho törvény kiveszi más adók alól a kettős könyvvitelt vezető EVAsokat IS, így nekik sem kell (eddig sem kellett) szja-t fizetnie az osztalékuk után (EVA tv. 18§) és az Eho tv. meg kifejezetten tartalmazza (Eho tv. 3.§ (5) bek.), hogy nem kell a százalékos ehot megfizetnie azon jövedelme után, ami után nem kell adót fizetni.

A fentieket Zara úr is megerősítette, ma 15:10-kor: "Az NGM-el folytatott egyeztetés alapján erre vonatkozólag szakmai tájékoztató kerül közzétételre még december 20-ika előtt." link 

Majd 18:20-kora a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye is link

Hát ez egy rövid rémhír volt! :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adooptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr212518268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása