Friss topikok

Irány az EVA!

Az Egyszerűsített Vállalkozói Adó hatálya alá tartozó vállalkozás indításának, vásárlásának feltételeit ismertetjük. Foglalkozunk az EVAs cégek vásárlásával eladásával is. Követjük a témában megjelenő friss információkat.

Kijelentkezzünk-e EVA alól vagy sem?

2011.12.09. 09:00 Walgoo

 Jelentős változást hozott az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá bejelentkezett vállalkozásoknak az idei adótörvények módosítása. 2012-től változik az eva kulcs és a választhatósági küszöbérték is. Fontos kérdés számukra, hogy eva vagy nem eva. Annál inkább, mert a be- illetve kijelentkezési határidő 2011. december 20-a .

eva szerinti adózást többek között a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és betéti társaságok választhatják. A bejelentkezés feltétele annyiban módosult, hogy a bevételi értékhatár 25 millióról 30 millió forintra emelkedik. Akkor lehet bejelentkezni az eva törvény hatálya alá, ha legfeljebb ennyi volt az árbevétel a 2010. évben, s ha ezt az idei adóévben sem lépi túl az adózó, valamint várhatóan 2012-ben sem.

További változás, hogy az eva kulcsa 30 százalékról 37 százalékra nő jövőre. Emiatt érdemes felülvizsgálni a jelenlegi evásoknak, jó nekik maradni vagy sem. Számítások szerint 17 százalékos költségarány alatt még jó döntés lehet evázni. A vállalkozók zsebében a 2011 évi 87,5 százalék helyett csak 80,01 százalék marad a nettó bevételből. Ebből kell kifizetni az egészségügyi járulékot, legalább a megemelt minimálbér másfélszerese után, az iparűzési adó felét és a felmerülő költségeket.

Akik mindezek ismeretében, korábban bejelentkezett az evakörbe, de meggondolja magát, az szintén december 20-ig írásban visszavonhatja a jelentkezését. Kötelező azonban kijelentkezni, ha az adózó már nem felel meg az eva választására jogosító feltételeknek, például adótartozása van, vagy bevétele meghaladta a küszöbértéket.
Azoknak, akik 2011-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2012 ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újabb bejelentkezést tenniük.

Az evakörbe bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes adóigazgatóságán lehet a 11T103, illetve a 11T203 számú adatbejelentő lap benyújtásával. Az adatalapok 2011. november 30-ától letölthetőek a NAV honlapjáról.Az adóhatóság az evakörbe történő bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésről értesíti az adózókat.

forrás: http://adooktatas.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: az eva 2012 megéri kiejelentekezés

A bejegyzés trackback címe:

https://adooptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr773449955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása